Drempels

Ken je dat? De dingen die je goed kunt, bijna lacherig van tafel vegen om vervolgens hopeloos verstrikt te raken in wat je niet echt beheerst? Ik ben daar extreem goed in.

Het zijn mijn drempels. Flitsdrempels in dit geval.

Ik hou van licht, dat pure, zuivere natuurlijke licht. Maar soms, dan kan ik wegdromen en begrijp ik in één oogopslag de esthetiek van mooi uitgeflitste beelden van anderen. En altijd was er die vrees dat ik dacht nooit tot zo’n resultaat te kunnen komen. Mijn hoogst persoonlijke flitsfobie.

Mijn drempel, waarvan ik vastbesloten was dat ik hem niet langer meer zou bekijken als een obstakel, maar vanaf nu, als een opstapje, naar mooier werk.

En dus trok ik naar het verre Epe, de thuisbasis van Martin Hogeboom, voor een workshop locatiefotografie met verschillende lichttechnieken.

Tuurlijk zijn er workshops dichterbij huis, maar ik hou nogal van de ongezouten, directe en nuchtere Nederlandse aanpak (daar zullen de genen wel voor iets tussen zitten …) en vooral ook van Martin’s fotostijl.

Het werd een inspirerende, maar bovenal no-nonsense dag met 6 andere fotografen.

Het was boeiend om aan de hand van voorbeelden en verhalen ‘behind the” scene’, te zien hoe theorie vorm kreeg en mooi licht binnen bereik kwam. De ‘tricks of the trade’ kregen we pas echt onder de knie toen we met onze modellen naar de voormalige graanmalerij Silogie trokken.

Een inspirerende, boeiende namiddag. Lachen, sleuren met accessoires, proberen, oefenen, vergelijken. Het eindeloos geduld van die twee sympathieke modellen, en tussendoor bakken advies.

Martin bezig zien en zijn openheid over fotograferen deed me realizeren dat het OK is om “ernaast” te flitsen. Dat niet elk shot perfect moet zijn. Dat je je gewoon voor de volle 100% moet smijten, je die perfectie binnen het shot wat je voor ogen had moet nastreven met elke klik van de shutter. Of je die perfectie bereikt of niet is een ander verhaal. Hem bezig zien werkte aanstekelijk en leerde me hoe mijn gedachten over flitsen veranderen.

De bevlogenheid deed de moeilijke cijferstemmetjes in m’n hoofd ophouden. Ik leerde loslaten en kreeg de smaak te pakken.

Drempels. Als je je voet erover heen zet, helpen ze je hoger te komen.

 

Credits

Workshop Locatiefotografie – Martin Hogeboom

Visagie – Gwen Vermolen

Model – Mariella Hendriks

Locatie – Silogie Epe

share

connect

Comments